Nože



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Míra | 02.02.2014 13:37
Je to dotaz asi na mě, tak odpovím. Jedná se o nástrojovou nízkolegovanou chromovou ocel pro práci za studena s obsahem uhlíku 0,7-0,75%, chromu 1% a 0,4% manganu. Český ekvivalent je 19418. Ocel se používá na výrobu pilových a katrových pásů. Není nerezová. Osobní zkušenosti zatím sbírám, ale zdá se houževnatá a se solidní řezivostí.

Autor: Jenik S | 02.02.2014 13:36
Díky chlapi. Do tří týdnů bude hotový, tak se už těším.

Autor: prroud | 02.02.2014 13:14
Jeniku,na ty sajte co jsem dal niz,jsou i oceli,a dost dobre popsany.

Autor: Leon Zumr | 02.02.2014 13:12
je to uhlíková ocel kde je 1% chromu která se na čepele používá ale nemám osobní zkušenost

Autor: Jenik S | 02.02.2014 12:17
Dobrý den, chtěl bych si nechat vyrobit nůž, údajně je tam ocel C70Cr1 ale nikde jsem nenašel specifikaci, poradil by někdo? Měl by to být stahovací nůž. Díky za odpověď

Autor: Fesoj | 02.02.2014 10:02
To ji asi v životě nenaučíš. Lepší bude, když se toho ujmeš sám - ale do manželčina pekáče patří jazyk a ne kudla !

Autor: Jaroslav Miňha | 01.02.2014 19:56
Karle díky za reakci. Probereme to v Roudné názorně, člověk se má pořád co učit. Ještě kdyby tak někdo věděl, jak odnaučit manželku krájet na talíři a na pekáči :-))

Zítra budu stahovat čuníka, tak se těším, že to půjde samo.

Autor: Karel poslík | 01.02.2014 14:55
Jardo , nasadil jsi mi brouka. Śel jsem dolů, vzal jsem několik čepelí Mora (uhlíkový sendvič a Mora frost). Vyndal jsem ze soupravy Lansky kameny final stone LS 600 - modrý a LS 1000 - žlutý. Na každý jsem nanesl dvě kapky originálního honovacího oleje a začal brousit. Jde to a brousí to. Nemusí se ani moc tlačit, jen tak lehce. Důležitá je volba úhlu. Pokud je nůž vybroušen na 25°a chceš z něho udělat 20° budeš brousit dlooooouho a skoro beznadějně. Než se každý kamen nasytí olejem chvíli to trvá, později už stačí jenom kapka a jde to. Co se týče dotahování čelistí buď opatrný, není to potřeba násilnit. Pokud nemáš upínací stojánek na čelisti, dej si je do svěráku mezi dva plátky měkkého dřeva a moc to nedotahuj. Pokud zvolíš správný úhel broušení a správnou zrnitost kamene vs. aktuálnímu stavu nože, není opravdu potřeba nějak tlačit na kamen. Ze začátku jsem byl také v rozpacích a měl jsem podobné obavy a pocity jako uvádíš Ty. Dnes s tím brousím i čepele HRC 63 a více. Nevím jaký máš nejjemnější kámen , ale po LS1000 už nemusíš ničím dolaďovat , nebo jen opravdu hladkou a "jetou" ocelovou ocílkou. Trenuj a dej si pozor na rádoby kvalitní nerezové noře ze supermarketů. Bývají to "tvarohy", které ten brusný kámen doslaova zalepí a ucpou a potom už nenabrousí nic. Zdar Karel

Autor: prroud | 01.02.2014 14:06
http://www.noze-nuz.com/recenze/zaklady/zaklady.php , dost dobra sajta o nozich a brouseni,recenze na brusny sady........

Autor: Jaroslav Miňha | 01.02.2014 13:07
Lansky základní sada 3 brousky je doma, tak si s ní od rána hraju. Až se zítra vrátí manželka od maminky, budou jí všechny kuchyňáky životu nebezpečné, protože jsou na žiletku, ikdyž sama sada to nezvládne. Musí následovat keramická "ocílka" a pak ocílka klasická. Mám ale Mora frost kolstal a fileťák Tramontina, na ty se sada nějak moc nechytá. Moru jsem se pokoušel po mém předchozím rádobybroušení dát nějak do pořádku, ale po hodině jsem to zatím vzdal. Asi by to chtělo nějaký diamant, tyhle brousky kloužou po Mora čepeli jak bábě po zadeli. Karle ?

Pak si taky myslím, že za ty kačky už to mohl Lansky dotáhnou do konce. Jeden utahovací šroub je na šroubovák, druhý se utahuje ručně a dost nepohodlně. Proč? V čelistech pak nůž dost klouže, musí se to utáhnout "na krev", což asi závit v hliníku dlouho nevydrží. Vyřešil jsem to vložkou z hadru, ale mohlo to být domyšlenější.

Autor: prroud | 21.01.2014 20:29
K tem "kudlam",je pravdou,ze jsem do lesa nosil vzdycky nozu vic,mozna to nekomu prijde neprakticky,ale vyznavam,ze kazdej nuz je k necemu urcenej a k tomu ho pouzivam.Kdyz budu brat jeden nuz na vsechno(krome zakopovyho ;-) ),brzo se s kazdym takovym rozloucim,tak prachatej nejsem,respektive takovej "neznaboh" :-)))......

Autor: Michal Brabec | 21.01.2014 17:03
Tak já brousím od mala tak, jak mě to naučil děda. Obyčejnej karborunďák od Číňana, co má dvě strany hrubosti, držím v jedné ruce a nožem řežu takovým kruhovým pohybem chvíli k sobě, chvíli od sebe. Někdy namokro, ale spíše nasucho, protože obyčejně pospíchám. Ostří zkouším palcem, protože už na to tak nevidím:-). Po hrubé straně někdy nehtem brnknu o ostří, jestli nemám jehlu. Je to zaručeně ten nejrychlejší způsob, veškerej kumšt je o tom, udržet na obou stranách čepele stejný úhel brusu. Já nože nedolešťuju, myslím, že je to pro mé potřeby zbytečné. Potřebuju funkční nástroj na určitou činnost. Až budu loveckým nožem operovat, tak ho doženu až na kůži:-)

Autor: Leon Zumr | 21.01.2014 16:58
hlavně to chce ocílku která je sice dost drahá ale funguje né jako ty atrapy z kauflandu :D

Autor: Karel poslík | 21.01.2014 16:34
O tom není pochyb. Ocílka je nástroj udržovací = srovnávací, nikoliv brousicí. Proto musí být neustále po ruce, aby s ní mohl být nůž průběžně udržován. Při práci s nožem dochází nejprve k malým lokálním ploškám na ostří, které lze ještě pohodlně srovnat. Pokud se pokračuje v práci bez srovnávání, začínají plošky houstnout, čímž se plíživě vytrácí jinak brilantní žezivost a člověk na to reaguje zvyšováním síly, popřípadě zvyšováním počtu řezů = pižláním. Toto dílo pak nabírá obrátky a vede až do stavu, kdy je již ocílka zbytečným nástrojem a musí nastoupit razantnější technika. Kdo má dobré oči může celý proces vidět pouhým okem, jinak je to rozeznatelné lupou, nebo hmatem. Konečným stádiem je, když ostří začne býti dobře vidět okem a je zjevně kulaté. Takto vytuněný nástroj je mimochodem nejčastějším zdrojem úrazů, protože síla vynaložené k vytvoření nějakého řezného efektu musí být již značná a po překonání odporu a průniku řezaným materiálem může být vykošťovák na dva palce v břiše.

Autor: Krabat | 21.01.2014 14:24
Já brousím na diamantových brouscích (brousí se na sucho), které mají občas v Lidlu (3 brousky o různé hrubosti za 80,- Kč). Brousím stejně jak popisuje pajl-noze. Po diamantech nůž dobrousím na keramické tičce (ta je k nezaplacení i když stojí pár korun :)) a nůž "holí". Dobře brousit jde i na šmirglu nalepeném na prkýnku ale trvá to déle než na diamantu. Nejhorší mám zkušenost s broušením na různých brusných kamenech a brouscích, asi proto, že to trvá dlouho a neumím tak dlouho udržet stejný úhel. Na ocílce tupý nůž nenabrousíte, na ocílce se poze rovná ostří.

Autor: prroud | 17.01.2014 14:22
Prave jsem se vratil z nakupu elektrod a ten brousek(fiskars) jsem tam mel v ruce za 275 korun.Jestli je to on,na noze,posunes plast v plastu doprava a je na sekeru.Svuj nazor na nej od pohledu radeji nepovim,krome toho ze za ty prachy na to jak vypada je xx krat predrazenej,hlavne ze vam dobre slouzi,nakonec o tom by to melo bejt :-)

Autor: Aleš Pastorek | 17.01.2014 14:13
Než jsem poprvé brousil svůj nůž, jak popisuji níže, také jsem měl obavy, jak to dopadne. Na podobné výrobky mám také averzi. Ovšem tento brousek splnil nade vše moje očekávání. Byl jsem smířen s tím, že pokud mě brousek "otočí" ostří, dám ho známému, který ho opraví. Nic takového se nestalo. Keramická kolečka, která jsou uvnitř brousí dokonale. Fazetka na ostří nože je od začátku až do konce stejnoměrná v přesném úhlu. Jak říkám, ničím jiným svůj lovecký nůž nebrousím a to toho za jeden rok už něco nařezal.....Jak píše Josef, je to pracovní nůž za 1.000,-Kč, mimochodem velice kvalitní a používání brousku FISKARS určitě nelze považovat za nějaký prohřešek, nebo přestupek vůči pravidlům, etice a kdoví, čemu ještě. Chápu, že profesionální nožíři se tomu smějí a neuznávají tento způsob ostření. Já také nemám lovecký nůž vyrobený na zákázku, který možná potřebuje větší péči. Mám "tuctového" WENGERA a tak ho "tuctově" brousím "tuctovým" brouskem a on kupodivu řeže. Aleš Pastorek

Autor: Fesoj | 17.01.2014 12:40
Přiznávám se, že jsem, co se týče broušení nožů a vlastně jakékoli manuální práce, dost velký nešika a proto mne zaujal především názor kolegy Pastorka. Odborník nožíř p.Pajl sice před použitím kolečkových brousků důrazně varuje, ale nejsem-li "fajnšmekr" a je-li pro mne lovecký nůž pouze pracovním nástrojem, nikoliv loveckým šperkem /mám a používám jen jeden a to Victorinox a dělám s ním všechno/, bylo by používání toho Fiskars brousku skutečně tak velkým hříchem ?

Autor: Jaroslav Miňha | 17.01.2014 12:04
Pánové, díky všem za reakce. Karle, ten Lanský se prodává s kameny anebo s diamantovými brousky, vyplatí se investovat do těch diamantových? Stojí dvakrát tolik. Nebo jsou i na tvrdé čepele kameny v pohodě? S čím děláš Ty?

Autor: Leon Zumr | 16.01.2014 21:21
nevím jak se dá zaříznout nůž do ocílky mě se to nikdy nepodařilo nože brousím pouze na kamených brouscích a pak na ocílce obtáhnu

Autor: Břéťa Ambrož | 16.01.2014 21:15
Tak brousek do vrtačky může použít na broušení nožů fakt asi jen velký amatér, protože "ocel se při broušení nesmí zahřát, aby nedošlo k jejímu nenávratnému znehodnocení" (teď jsem velmi zhruba citoval pana nožíře Pajla)...když už strojové broušení, tak velmi pomalé otáčky brusu s jeho vodním chlazením... s kolečkovými ručními brousky nemám zkušenosti...ale předpokládám že pan kolega Pastorek měl na mysli tento brousek http://www.zbozi.cz/vyrobek/fiskars-roll-sharp-edge/

Autor: prroud | 16.01.2014 21:02
"Důrazně varuji před použitím domácích ostřičů-koleček nebo jiných ostřičů např. do vrtačky." jeden postreh ze sajty co sem dal Peta Havlin....od profesionala! A fiskars je koleckovej brousek.....Ovsem proti gustu zadnej disputat.Me to do baraku nesmi.Navic....chci umet nabrousit nuz kdykoliv a kdekoliv,da se rict "o cokoliv",cesta dlouha a namahava:-))))),ale ja to dam:-)

Autor: Karel poslík | 16.01.2014 20:46
Jardo, když se podíváš na ten odkaz co poslal Petr Havlín, tak je tam vše podstatné názorně předvedeno. Je lepší mít brousek na rovné podložce a zafixován tak, oby při broušení necestoval. Já mám takový malý stolek s nízkými svěrkami, které nevyčnívají ani nepřekáží a brousek drží na svém místě. Lepší broušení je na mokro.Buď brousím stejným způsobem jako je na videu, ale mám u toho kýbl s vodou kam brousek neustále namáčím, nebo brousím na stolku a potom používám houbu na vlhčení brousku. Často brousím i se soupravou Lansky - jde to dobře a snadno udržíš zvolený úhel. Nejdůležitější je pro ostrost nože správné zacházení. Nůž se musí udržovat v ostrém stavu průběžně pomocí ocílky. Ta musí být pro správné broušení dostatečně dlouhá a bezpodmínečně rovná - nepoškozená.Také na ocílce platí pravidlo vždy proti ostří, aby se netvořila jehla. Když pracuji s nožem doma, mám ji neustále po ruce. Když použiju nůž venku, jde doma okamžitě po očištění na ocílku. Nezabere to žádný čas a nože jsou pořád jako břitvy.Velmi tvrdé čepele se na ocílce musí dělat opatrně, aby se ocílka "neposekala". Tady je potom lepší souprava Lansky. Důležité je uložení a zacházení s nožem. Když se nůž ( kuchyňský) objevuje ve dřezu s nádobím, myčce nebo v šuplíku na příbory, je broušení téměř zbytečné. Jediný civilizovaný způsob jak uložit nůž je dřevěná police nebo stojan na nože. Řezání na talíři nebo plechu je pro ostří likvidační. Viděl jsem také jak si úspěšný lovec při ošetřování uloveného kusu průběžně odkládal nůž tak, že ho zapichoval do země ! I při slušném zacházení se lovecký nůž rychle otupí. Nejvíce dostává při oddělování běhů u černé. Jak se příčně přeřezává srst znečištěná blátem. Také při stahování hlavy se občas řízne do chupu - proto ta ocílka pořád při ruce. Je to na dlouhé povídání a psaní, proberem to zas v Roudné. Zdar Karel

Autor: Břéťa Ambrož | 16.01.2014 20:17
Brousek Fiskars taky mám a je to ideální na rychlé nabroušení v lese a podobně, jak psal kolega. Jinak pro amatéry i fajnšmekry je brousící sada Lansky sharpeners, skvěle vám drží úhel (máte na výběr celkem ze 4 úhlů od 30 do 17 stupňu,dle typu nože), vybrousit lze také absolutně až do "holícího" břitu.. v základu 3 kameny, spousta dalších k dokoupení... za cca 1000 Kč slušný pomocník...

Autor: Jaroslav Tatalák | 16.01.2014 19:42
Aleši, můžeš prozradit typ toho Fiskarsu?

Autor: Aleš Pastorek | 16.01.2014 13:13
Zdravím pánové. No, jestli mohu i já se svojí troškou do mlýna....Loni v tuto dobu jsem stahoval kolegovi v práci sele a jak již bývá pravidlem u "pořádných" myslivců, nůž WENGER jsem měl tupý, jako pr...l. Skřípal jsem zuby a nadával si do blbců, kdy v tom mě přinesl druhý kolega, který mě slyšel a přišel na "čumendu" brousek FISKARS, abych si nuž "přetáhl". Je to taková černo-oranžová "záležitost", kde se dá rychlým posunutím středové části nabrousit i sekera. Nikdy jsem těmto výmyslům nevěřil a s obavou jsem nůž brousil......Výsledek mě přímo oslnil.....Nůž holil a dlouho držel ostří. Nyní už mám brousky dva. Jeden v kuchyni, kde si manželka nuž "přetáhne" sama, protože žádnou ženskou na světě neodnaučíte řezat po plechu......Taky dobře, alespoň už neotravuje..... Druhý brousek vozím v autě za účelem myslivosti. Mám ho kdykoliv po ruce. Cena za jeden kus je cca. 270,-Kč. Od této doby nic jiného nepoužívám a svědomitě mohu říct, že s nožem WENGER a brouskem FISKARS mám od toho loňského roku vyvrženo cca.přes 30kusů černé zvěře, 4 kusy vysoké a asi 8ks srnčí zvěře. Šest kusů černé jsem osobně stahoval a boural včetně vykošťování a i přes tento výčet nepotřeboval nůž tzv."vytáhnout" ostří na brusce. Manželka si to od té doby "dělá sama" (samozřejmě broušení kuchyňských nožů), já jsem v klidu, že neotravuje a když potřebuji v lese ostrý nůž, šáhnu do kastlíku v autě a je to dílem několika málo okamžiků. Hned je ta "červená myslivecká práce" veselejší. S pozdravem Aleš Pastorek

Autor: Petr Havlín | 15.01.2014 10:57
Ahoj Jardo.Já jsem si koupil v Japonsku dva kamenné brousky (krychlička 20x7x2,5cm). Jeden je hrubší,tím vytvořím ostří a ne jemném pouze dotáhnu. Výborné video a článek od pana Pajla http://www.pajl-noze.cz/static.html?resource=static/articles/brouseni&language=CZ v podstatě používám to co on a také tak brousím. Chce to trochu cviku ale potom nože holí. Brousím vždy na mokro.

Autor: Jaroslav Miňha | 15.01.2014 08:18
Zdravím, tento dotaz je primárně na Karla Poslíků, protože ho chci vždycky na srazu vyzpovídat a vždycky na to zapomenu, ale věřím, že i další k tomu budou mít co říct. Jak a čím brousíte nože? A je na trhu nějaká bruska či přípravek, jejichž pomocí to zvládne k dokonalosti i ten, kdo to nemá v ruce?